Contra 1987 – Konami

July 25, 2019 9:17 am

Contra 1987

Kategorije:

PC Igre

Svi mi koji smo upoznati sa Nintendo sistemom još od kraja osamdesetih godina prošlog veka znamo i za legendarnu igru pod nazivom Contra (Kontra). Baš 1987. godine je postavljen temelj za jedan serijal koji će osvojiti srca mnogih ljubitelja video igara.

Contra je arkadna igra koju je razvio Konami 1987. godine. Konami je izradio sopstvenu kućnu verziju Contre za NES, koja je objavljena u februaru 1988. u Japanu i Severnoj Americi. PAL verzija, pod nazivom Probotector, objavljena je 28. avgusta 1990. godine.
NES verzija Contre razlikuje se od arkadne igre na nekoliko načina. Prisutno je svih deset nivoa iz arkadne verzije, iako “jezgreni” segmenti više nisu pojedinačne faze već borbe šefa koje se događaju na kraju svake osnovne faze, smanjujući ukupan broj faza na osam. Sami osnovni nivoi su takođe napravljeni u linearne nivoe umesto njihove izvorne strukture nalik lavirintu (što je rezultiralo uklanjanjem prikaza karte), a vremensko ograničenje je takođe uklonjeno. Ostale faze igre su modificirane dodavanjem više zamki (kao što su obrađeni zidovi sa šiljcima, bacači minobacača i jame bez dna). Takođe je promijenjen dizajn šefa područja 3 (izvorno područje 4 u arkadnoj verziji).

Prisutno je svih šest pojačanja, a mašina i laserska puška sada su predstavljene slovnim ikonama Falcon kao i ostala četiri pojačanja. Predstavljen je i sedmi power-up koji se zove “Special”, koji uništava sve neprijatelje na zaslonu. Prikazana je neoznačenom ikonom Falcon. Za razliku od arkadne verzije, leteće kapsule se pojavljuju bez obzira na oružje koje igrač koristi.

Serija sadrži više od deset nastavaka a mi smo proveli više od 100 kvalitetnih sati igrajući ovu fenomenalnu igru. Ukoliko vas je naš članak zainteresovao obavezno posetite Contra Central i pročitajte nešto više o svakoj igri iz serijala ponaosob. Još jedna dobra stvar jeste da su na pomenutom sajtu dostupne za skidanje sve verzije ove igre i to potpuno besplatno. Na sve to u pitanju je Contra ROM – što znači da je igra već podešena kao da je u emulatoru te se može igrati bez istog.

Retro je ponovo u modi! Uživajte.

KOMENTARI

AUTOR

Zanima me većina stvari vezanih za računare, bilo da je u pitanju hardver ili softver. Najviše me zanimaju igrice, kako igranje tako i pravljenje istih. Snimam pomoć za sve aktuelne igre, i prevodim ih na srpski kako bi oni sa slabijim znanjem engleskog jezika razumeli celu priču igre, jer je ona veoma važna. Takođe i pravim igrice, trenutno 2D, ali nadam se da ću u budućnosti početi da se bavim i 3D igricama. Smatram da imam još mnogo toga da naučim, jer čovek uči dok je živ. Sa obzirom na brz razvoj tehnologije prosto je nemoguće da se nauči sve, već se mora konstantno učiti i unapređivati svoje znanje. Neka Vam odskočna daska za učenje nekih stvari bude baš naš sajt.