Matična ploča

February 26, 2014 11:43 am

Matična ploča

Kategorije:

Hardver Unipedija

Matična ploča služi za objedinjavanje i komunikaciju delova računara (budući da sadrži magistralu pomoću koje se vrši komunikacija između delova računara), i predstavlja najvažniju štampanu ploču računara.

U matična ploču stavljaju se procesor, RAM memorija, a ima i nekoliko priključka (slotova) u koje se „ubadaju“ druge štampane ploče poput grafičke, zvučne, TV kartice, itd.. Matična ploča ima i skup drugih priključka, takozvanih portova za spoljne uređaje poput tastature, miša, monitora, štampača, itd. Konačno, matična ploča može imati i ugrađene kontrolere za neke ulazno-izlazne uređaje (poput hard diska, floppy-ja i optičkih čitača).

Postoji više standarda matičnih ploča koje pripisuju njihovi proizvođači. Standard određuje dimenzije matične ploče, vrstu napajanja. Takođe je važno napomenuti da i kućište mora zadovoljiti ovaj standard. Danas su najpoznatiji standardi ATX, microATX i mini-ITX. Neki detalji u vezi ovih standarda se nalaze u tabeli:

ATX je danas najtipičniji standard, i većina matičnih ploča je ove veličine. MicroATX je zapravo manja varijanta ATX standarda (otprilike 25% kraći), i kompatibilan je sa većinom ATX kućišta, ali ima manji broj slotova (videti tabelu). Mini-ITX je još manji standard, ali je u teoriji kompatibilan sa ATX standardom, pa se može ugraditi i u ATX kućište (iako nema puno smisla, budući da je kućište skoro dva puta veće od matične ploče).

Najvažniji vidljivi delovi matične ploče su:

• Socket (ležište za procesor) – uglavnom se nalazi na gornjem delu matične ploče.

• Slotovi za RAM memoriju – uglavnom dolaze u paru i nalaze se s desne strane socket-a za
procesor.

• Slotovi za dodatne štampane (PCB) ploče (tj. kartice) – nalaze se u donjem delu matične
ploče u horizontalnom položaju.

• Konektori za „spoljne“ memorijske jedinice

• Portovi (konektori) – nalaze se na zadnjoj strani matične ploče, tako da se njima može pristupiti
bez otvaranja kućišta.

KOMENTARI

AUTOR

Zanima me većina stvari vezanih za računare, bilo da je u pitanju hardver ili softver. Najviše me zanimaju igrice, kako igranje tako i pravljenje istih. Snimam pomoć za sve aktuelne igre, i prevodim ih na srpski kako bi oni sa slabijim znanjem engleskog jezika razumeli celu priču igre, jer je ona veoma važna. Takođe i pravim igrice, trenutno 2D, ali nadam se da ću u budućnosti početi da se bavim i 3D igricama. Smatram da imam još mnogo toga da naučim, jer čovek uči dok je živ. Sa obzirom na brz razvoj tehnologije prosto je nemoguće da se nauči sve, već se mora konstantno učiti i unapređivati svoje znanje. Neka Vam odskočna daska za učenje nekih stvari bude baš naš sajt.